З року в рік співпраця нашого підприємства з вишами України розвивається. І це  не дивно – адже наше виробництво має нині гостру потребу в кваліфікованих кадрах. Їх, розумних, енергійних, вдумливих і відповідальних,  стараємося розгледіти ще тоді, коли вони сидять у студентських аудиторіях.

31 жовтня, приміром, кадрова служба ПАТ «Рівнеазот» представила підприємство у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» на щорічному ярмарку професій «КПІ запрошує до співпраці». 7 листопада відбулася також зустріч із випускниками  Національного університету водного господарства та природокористування.

Наше підприємство на цих заходах представляв Сергій Григор’єв, начальник відділу кадрів. Він розповів, що після загальної зустрічі з випускниками Київського політехнічного інституту більш тісне та плідне спілкування відбулося з деканом хіміко-технологічного факультету професором Ігорем Астреліним та його підопічними, оскільки підприємство зацікавлене  передусім у спеціалістах саме цього профілю. В результаті цієї зустрічі було відібрано  п’ять студентів, четверо з яких уже остаточно вирішили, що місцем їхньої роботи стане по закінченні вишу «Рівнеазот».

На зустріч у НУВГП прийшло понад п’ятдесят студентів із факультетів теплоенергетики, обладнання хімвиробництва, автоматизації й управління технологічними процесами та охорони навколишнього середовища.  По закінченні офіційної частини  30 студентів виявили бажання працювати на підприємстві і надали свої резюме. Щоправда, спрогнозувати, скільки їх залишиться працювати на підприємстві після відбору за спеціальностями та рівнем знань,  досить складно. Наприклад, у минулому році  після подібного відбору з 20 випускників ми прийняли на роботу лише 7», – розповів Сергій Олександрович.

Співпраця підприємства з цими вишами триває вже не один рік і не обмежується лише ярмарком професій. Студентищороку приїжджають сюди на екскурсії, а також проходять на підприємстві виробничу практику. До того ж, у 2013 році між Національним технічним університетом «КПІ» та підприємством «Рівнеазот» OSTHEM був укладений договір щодо підготовки кадрів.

Нагадаємо, що, окрім НТУУ «КПІ» та НУВГП, підприємство співпрацює також з іншими навчальними закладами різного рівня акредитації, які готують фахівців хімічної галузі. Серед них: Національний університет «Львівська політехніка», Український державний хіміко-технологічний університет, Луцький національний технічний університет, Вінницький національний технічний університет, Національний транспортний університет, Технічний коледж Національного університету водного господарства та природокористування, Дніпродзержинський технологічний коледж.

Роботу з кадрами ПАТ «Рівнеазот» визначає політика холдингу OSTHEM, яка спрямована на фаховий підбір та високопрофесійну підготовку працівників, що забезпечується цілим комплексом відповідних заходів.

У результаті системного підходу до формування кадрів упродовж минулого року на підприємстві пройшли виробничу практику 1249 студентів з одинадцяти навчальних закладів, працевлаштовано – 91 молодого працівника з вищою освітою та 94 випускники професійно-технічних закладів. Те, що молоді люди, які приходять на підприємство, працюють поруч із досвідченими фахівцями, вселяє оптимізм, що кращі трудові традиції, які формувалися на «Рівнеазоті» впродовж 40 літ його існування,  розвиватимуться і примножуватимуться.

Світлана Доброродова.