25 грудня централізованому відділу технічного контролю (ЦВТК) підприємства ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM виповнюється 35 років. Важко переоцінити важливість діяльності відділу.

«…Одночасно з пуском цеху з виготовлення аміачної води було створено відділ технічного контролю. У 1968-ому це була маленька лабораторія, колектив якої очолювала Генія Юхимівна Кац. Минуть роки – і служба контролю сировини та готової продукції розшириться…». Саме так описує у Літописі підприємства колишній редактор газети «Хімік-Рівне» Світлана Береза заснування на заводі відділу технічного контролю.

– Влітку 1968-ого нас, випускників Черкаського хімічного училища, привезли на завод, який хіба що умовно можна було назвати заводом. Розташувалися на місці нинішніх очисних споруд. Було нас десь близько двісті чоловік. Уявляєте? – ділиться спогадами колишній майстер ЦВТК Галина Журба. – Жили практично під відкритим небом. Здається, якби це на нас сьогоднішніх – панікували б, шукали б якогось негайного вирішення проблеми. А тоді – нічого. Якось, здається, і до голови не брали, що літо хилиться вже до заходу, а у вересні в умивальнику за ніч вода замерзала… Були переконані: труднощі, негаразди – то все тимчасово. Зрештою, так воно і було.

Вже через десять років, 25 грудня 1978 року, вийшов наказ «Про створення підрозділу ЦВТК» -  отже, всі цехові лабораторії об’єднали в один підрозділ. Першим начальником ЦВТК призначили Івана Петровича Правдивого.

Сьогодні у відділі працює 144 людини. ЦВТК об’єднує шість лабораторій. З минулого року ЦВТК підпорядковується департаменту з якості, директором якого є Євген Рогачов.

– Кожну лабораторію очолює висококваліфікований керівник, котрий працює у команді із досвідченим спеціалістом та групою лаборантів. Для оперативнішої організації роботи в ЦВТК працюють начальники зміни, – розповідає начальник ЦВТК Марія Балунська. – Раз у три роки лаборанти проходять навчання з підтвердження кваліфікації, а лабораторії ЦВТК систематично проходять атестацію на право проведення аналізів. Наші лаборанти цілодобово здійснюють аналітичний контроль відповідного виробництва та на прохання керівників цехів проводять додаткові аналізи з метою запобігання випуску продукції, яка не відповідає нормативним документам. Хочу зауважити, що нарікань від начальників цехів стосовно якості проведених аналізів продукції до нашого відділу немає.

Окрім свого основного завдання – контролю за якістю виробленої продукції – аміачної селітри, вапняково-аміачної селітри, рідкого аміаку, аміаку водного, двоокису вуглецю, кисню, адипінової кислоти, нижчих декарбонових кислот очищених, ЦВТК виконує також низку інших, не менш важливих завдань. До них належить контроль за надходженням якісних основних продуктів, призначених для основного виробництва – доломітового борошна, бруситу, мідного купоросу, моноетаноаміну, каталізаторів, які використовуються на підприємстві; контроль за дотриманням норм технологічного режиму всіх на підприємстві працівників цехів; контроль за очисткою господарсько-побутових та хімічно забруднених стоків з підприємства та міста Рівне; бактеріологічний контроль стоків виробництва води, річки Горинь та водозворотних циклів;  контроль за підготовкою питної води, живильної води, парового конденсату та інші завдання.

– Я вдячна долі, що маю такий чудовий колектив, – з гордістю говорить начальник ЦВТК Марія Балунська. – У ньому працюють сумлінні, досвідчені спеціалісти. Саме завдяки їхній високій кваліфікації та професіоналізму ЦВТК гарантує, що споживач отримає лише якісну продукцію. А ще хочу подякувати колишньому начальнику ЦВТК Олексію Івановичу Фоміну за пройдену на підприємстві школу, за той безцінний досвід, який він передав мені та всьому колективу ЦВТК.

Щиро вітаємо колектив ЦВТК з ювілеєм,  зичимо і надалі тримати свій високий професійний рівень, досягати нових висот та впевнено йти до нових трудових і життєвих перемог.

Ірина ЯЩУК