шаблоны сайтов
Бесплатные dle шаблоны.
Качайте шаблоны dle бесплатно с сайта.

Рівно 45 років тому, у ніч з 2 на 3 листопада, цех з приготування хімічної води азотно-тукового заводу дав свою першу продукцію. Що змінилося за цей час і який стан виробництва аміачної води сьогодні, дізнавалася кореспондент газети «Хімік-Рівне».

«…1968 року, в ніч з 2 на 3 листопада, дав свою першу продукцію цех з приготування аміачної води (нині цех аміаку-1). Та ніч видалася досить холодною; подекуди пролітав навіть перший сніг. Та того не помічала зміна Ігоря Васильовича Щипцова. Від напруження та хвилювання їм було задушливо. Старалися, звісно, виконувати все чітко і згідно з регламентом, але ж, хтозна, раптом чогось не врахували – це ж вперше ось мають з’явитися перші тонни аміачної води, які  згодом ставатимуть десятками і сотнями тонн.

Зміна, як і належить, – з протигазами, в спецодязі. Запускають компресор, приймають пару, розігрівають сховище рідкого аміаку… Начальник цеху Володимир Тофільович Бурковський подає команду: «Пуск!..» І раптом… Що це? На лінії аміаку пробивається прокладка. Та хлопці не спасували (дарма, що вперше працювали) – швидко поміняли її. Все – в нормі. Відкрито аміак, подається вода на змішувач – і він починає працювати.

По-джмелиному гудуть електродвигуни насосів ( і той гул для зміни був – наче гарна, задушевна пісня)… Ось у сховища аміачної води надходять перші тонни «живої води». Є! Є! Зуміли – таки! Радість перемоги, великої трудової перемоги заповнює серця. Хотілося світ весь обійняти, хотілося співати і голосно гукати: дивіться, люди, наші зусилля останніх кількох літ виявилися не марними! Є перша продукція! А потім буде ще і ще…» Саме так описує історичні події першого випуску аміачної води у літописі підприємства колишній редактор газети «Хімік» Світлана Береза.

Микола Мацюк, начальник бюро виробничого відділу ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM, прийшов працювати на завод у 1973 році слюсарем контрольно-вимірювальних приладів та автоматики цеху аміаку-2. Згодом Микола Арсентійович очолив службу контрольно-вимірювальних приладів та автоматики у цеху аміаку-1. Зі слів колег, які були учасниками процесу випуску першої аміачної води, розповідає, що, власне, цей випуск був приурочений до свята Великої Жовтневої революції.

– Перед жовтневими святами у 313 корпусі було змонтовано два невеликі випарники аміаку, за допомогою яких на абсорбційних колонах виробляли аміачну воду, – розповідає Микола Арсентійович. – Згідно з проектом сировиною для її виробництва мав бути газоподібний аміак, що мав надходити з цеху аміаку-1. Останній, щоправда,ще не був включений у роботу, тому певний час довелося використовувати привозний аміак. Виробництво аміачної води складало тоді близько 20 тонн на годину, і призначалася вона для сільськогосподарських потреб.

– Сьогодні спектр використання аміачної води у порівнянні з минулими десятиріччями значно розширився, – розповідає начальник цеху аміаку-1 Віктор Паламарчук. – Тепер її застосовують у харчовій, деревообробній промисловості, медицині. Скажімо, ми є постачальником аміачної води для львівської компанії «Ензим», яка займається виробництвом дріжджів, оржівського підприємства «ОДЕК», котре спеціалізується на виготовленні фанери.  

В останні роки середній виробіток аміачної води на підприємстві «Рівнеазот» OSTCHEM складає 70-75 тисяч тонн на рік.

– До «перебудови» на колгоспних ланах біля доріг стояли цистерни з аміачною водою. Її вносили в ґрунт як добриво, а також використовували для захисту рослин від личинок хруща, – зазначає Віктор Паламарчук. – Сьогодні ринок мінеральних добрив суттєво розширився. Нинішньому аграрію вигідніше застосовувати інші аміачні добрива з використанням сучасних методів їх внесення.

Нині на підприємстві ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM виробництво аміачної води в аміаку-1 відбувається шляхом поглинання водою аміаку, який є всуміші танкових і продувних газів цеху аміаку-2. У результаті відмивання цих газів цех аміаку-1 отримує амводу, а звільнені від аміаку танково-продувні гази використовують як паливо у котельному цеху. Підприємство ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEMпостійно модернізує обладнання для виробництва аміачної води і ні на день не зупиняє випуск цієї продукції.

Ірина ЯЩУК

 

раскрутка сайтов в Санкт-Петербурге.
Бесплатные joomla шаблоны.
фильмы онлайн в hd качестве.
  • Інші новини

ПАТ «РІВНЕАЗОТ» OSTCHEM СПІЛЬНО З НАУКОВЦЯМИ ...

жовт. 31 2014

У навчальному центрі ПАТ «Рівнеазот», яке входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства ...

Детальніше...

МИХАЙЛО ЗАБЛУДА: «СПОДІВАЄМОСЯ, ЩО У СЕРПНІ - ВЕРЕСНІ ...

лип. 29 2016

  28 липня 2016 року Голова Правління ПАТ «Рівнеазот» OSTCHEM Михайло Заблуда зустрівся із ...

Детальніше...

Обґрунтування щодо розгляду тарифів на послугу з ...

серп. 30 2021

  Основною причиною необхідності перегляду тарифу на централізоване водовідведення на 2022 ...

Детальніше...

ПАТ «РІВНЕАЗОТ» OSTCHEM ПРИДБАЛО ДЛЯ СВОЇХ ПРАЦІВНИКІВ ...

вер. 29 2014

ПАТ «Рівнеазот», яке входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF) ...

Детальніше...
Персональний сайт Дмитра Фірташа Group DF
Scroll to top